En aquest article parlarem de les dues primeres classes d’una assignatura utilitzant ChallengeHub, per facilitar l’aprenentatge actiu basat en reptes.

Preparació de l’assignatura

En ChallengeHub anomenem stint a cada grup de reptes, i normalment es llança un stint per a cada classe, quedant aquests reptes disponibles per als alumnes. Normalment hi han entre 6 i 10 reptes per stint, encara que el primer stint normalment tindrà menys reptes que els posteriors perquè sol haver-hi menys temps per a la discussió entre alumnes a la primera classe.

Abans de començar el curs, el docent prepara stints per les dues primeres classes, cadascun temporitzat per ser llançat a el principi d’una de les classes. El primer stint simplement contindrà reptes, però el segon normalment també inclourà aparellament optimitzat d’alumnes. Aquest aparellament facilita la instrucció entre parells, repartint els alumnes en equips de dues o tres persones, i ajudant a que tots aprenguin mentre s’ajuden els uns als altres.

Primera classe

La primera classe del quatrimestre és especial per a cada assignatura, i el seu objectiu és explicar als alumnes l’ús de ChallengeHub i com funciona l’aprenentatge actiu basat en reptes.

En aquest model, el docent dóna una idea general dels següents punts:

 • Per què l’aprenentatge actiu basat en reptes és més efectiu i entretingut per als alumnes que les classes tradicionals tipus conferència a què estan acostumats (després de tot, si l’alumne entén per què està fent alguna cosa és més probable que s’impliqui)
 • Informació de com registrar-se per al curs
 • Destacar el quadern de reptes com un component integral de la participació de l’alumne.
 • Subratllar que els reptes són diferents dels deures (no passa res per equivocar-se, ni per no completar tots els reptes de cada setmana)
 • Però hi haurà un examen final que no es pot retardar, així que la millor manera de preparar-se per a l’examen és completar tots els reptes: per aconseguir una bona nota, els alumnes hauran d’estar a el dia amb el curs
 • Emfatitzar que la forma més eficient d’estudiar és intentar fer tants reptes com sigui possible durant la setmana, i anar a classe amb preguntes preparades
 • Motivació per a l’assignatura: per què és el contingut interessant i útil? Donar als alumnes una raó clara per estudiar sol donar-els molta motivació.

Llavors, si queda temps i els alumnes han portat smartphones o ordinadors a classe, poden començar a treballar sobre els reptes. Com a mínim, per a qui sigui possible, practicar la interacció amb ChallengeHub pot ser útil. Si no, es pot donar una idea general dels punts més importants dels reptes de la setmana.

Preparació per a la segona classe

Abans d’aquesta classe i totes les que vinguin després, el docent revisarà el progrés dels alumnes en els reptes.

 • Quins reptes van trobar especialment difícils? Es necessita una breu explicació per algun d’ells?
 • De què no cal parlar?
 • Quines preguntes és probable que surtin?
 • Quant han progressat? És apropiat el nombre de reptes programats per a la setmana següent?

A més, la segona classe és important perquè és la primera setmana que els alumnes han estat utilitzant ChallengeHub, així que quedarà clar si algun alumne ha tingut dificultats amb el sistema.

Segona classe

A partir de la segona classe, el docent normalment aparella als alumnes per tal que puguin ajudar-se els uns als altres en el procés anomenat instrucció entre parells.

Tot i que no és necessari, un truc és repartir folis en blanc i demanar als alumnes que els doblin en tres i escriguin el seu nom en un dels costats, perquè el docent pugui trobar ràpidament als alumnes amb els què vol parlar, o per poder contrastar el nom amb la vista en temps real del progrés d’aquest alumne durant la classe.

Després que s’hagin assegut els alumnes, el docent pot decidir donar una petita explicació sobre un tema específic, cobrint reptes en els quals els alumnes hagin tingut dificultats, o possiblement per motivar-los per al proper tema. Això també serveix per “començar” la classe i fer que els alumnes se centrin en l’assignatura. La resta de la classe es dedica a la discussió.

Durant el temps de discussió, els alumnes conversen sobre les dificultats que van trobant, i s’ajuden uns als altres. Pot ser que no estiguin acostumats a això i els costi començar, així que una bona tàctica per trencar el gel és donar-els dos minuts perquè escriguin què és el que el seu company va trobar més difícil d’entre els reptes de la setmana anterior.

Llavors, els alumnes discuteixen les seves dificultats entre ells, mentre el docent es passeja per la classe. És una bona oportunitat per escoltar les seves converses, parlar amb alguns d’ells, i respondre les seves preguntes.

El docent sol llançar els nous reptes a el principi de la classe, així que els alumnes que hagin completat tots els reptes anteriors i no tinguin res més de què parlar poden començar amb els nous reptes. Els reptes que no es completin durant la classe queden com a tasca. Els alumnes més capaços poden completar gairebé tots els reptes abans de la fi de la classe.

Enèsima classe

Finalment, recorda que segurament hi haurà imprevistos mentre el docent busca el que funciona millor per a ell personalment. Així és com funciona la innovació. Continüi aprenent del seu ús de sistema i iterant per assolir una experiència més rica tant per als alumnes com per al docent. I tingui en compte les dues claus per a l’aprenentatge actiu basat en reptes: ¿Tenen els alumnes una motivació interna més gran? ¿És el seu estudi més eficient? Si la resposta a aquestes preguntes és sí, aneu per bon camí.

James Cannon

El Dr James Cannon és un professor associat a la Universitat de Kyushu.
És el creador de l'aprenentatge actiu basat en reptes i un dels fundadors de ChallengeHub.