En l’aprenentatge actiu basat en reptes, el concepte de “deures” és bastant diferent al que hi ha en un curs de classes tradicionals tipus conferència.

En lloc d’això, els alumnes mantenen a el dia un quadern de reptes que conté tota la feina que els alumnes fan per completar cada repte.

Avaluació

A l’igual que en un curs tradicional, els exàmens són la base de l’avaluació d’un curs que usi aprenentatge actiu basat en reptes. A més d’això, es sol demanar als alumnes que lliurin el seu quadern de reptes quan entren a l’aula on es durà a terme l’examen final.

Com el contingut dels exàmens sol estar molt a prop de el dels reptes, els alumnes normalment estaran en desavantatge si no han completat els reptes. Per tant, els docents poden decidir assignar alguns punts a un quadern de reptes en regla, per subratllar la importància de completar els reptes.

La definició de “en regla” dependrà de l’docent, però es poden fer servir els següents criteris:

  • L’alumne ha intentat raonablement completar la majoria de reptes, sense saltar-se molts
  • L’alumne ha completat satisfactòriament un nombre raonable de reptes
  • L’alumne mostra el procediment que ha seguit per a resoldre cada repte, especialment si aquest inclou algun tipus de càlcul

Per tant, un quadern llistant simplement tots els reptes i les seves respostes no es consideraria en regla, mentre que un que mostri el procediment seguit per a cadascú sí que ho seria. No obstant això, el quadern de reptes no és una tasca formal que s’hagi dr lliurar de forma molt estricta: no cal que estigui en net! És un registre de la feina que s’ha fet. El docent normalment no té temps de comprovar tots els reptes detalladament, però un cop d’ull ràpid a un quadern sol ser suficient per avaluar la seva qualitat.

Després de la revisió, tots els quaderns de reptes es tornen als alumnes. Com els alumnes estaran un temps sense aquests quaderns, és important que no barregin aquests reptes amb notes necessàries per a altres assignatures (que podrien necessitar per altres exàmens). Per tant, és una bona pràctica destacar a el principi de el curs que el quadern de reptes hauria d’estar a part de les notes d’altres assignatures.

Avantatges

A més de per a avaluació i motivació, la revisió dels quaderns de reptes a la fi del quatrimestre forma una base per entendre com han atacat els reptes dels alumnes, i pot donar informació que porti a millorar els reptes o l’assignatura en la seva totalitat per a l’any següent. Quedar-se una còpia d’un quadern de reptes ben escrit també pot ser útil per a futures consultes.

Finalment, fer que els alumnes mantinguin al dia un quadern de reptes serveix per destacar que simplement introduir una resposta en ChallengeHub no és suficient perquè el docent consideri el repte “completat”. Juntament amb el fet que no es donen punts per completar correctament cada repte, això ajuda a destacar que l’objectiu és aprendre i no simplement donar les respostes que es demanen, portant a una major motivació de l’alumne.

James Cannon

El Dr James Cannon és un professor associat a la Universitat de Kyushu.
És el creador de l'aprenentatge actiu basat en reptes i un dels fundadors de ChallengeHub.